Geschiedenis en contact

Caspar David Friedrich (1774-1840), Morning in the Mountains * 1822, Hermitage

Deze website is een soort digitale voortzetting en uitbreiding van het werk van Jan van Arkel als uitgever, aangevuld met de belangrijke inbreng van Gertjan Cobelens. Vanaf 2023 ressorteert de website onder de Stichting Ekologie. Hieronder geeft Jan van Arkel in het kort de geschiedenis van zijn activiteiten weer.

In 1969 voerde ik mijn eerste actie (voor het behoud van de Eng van Soest; gewonnen). Later volgden daar o.a. de actie op tegen de snelle kweekreactor in Kalkar (is er niet gekomen) en de oprichting van Transition Towns Nederland.
Vanaf 1970 was ik lange tijd actief voor Aktie Strohalm. Wonderlijk dat een actiegroep (zoiets noem je nu een ngo) na een halve eeuw nog steeds bestaat, maar zo is het. Alleen heet Aktie Strohalm nu STRO. Momenteel steun ik STRO nog zijdelings bij hun introductie van digitaal geconditioneerd @nder geld.

In 1974 begon ik mijn uitgeverij. Eerst noemde ik hem de Ecologische Uitgeverij, later werd hij omgedoopt in Uitgeverij Jan van Arkel. Begin jaren ’90 kwam er een tak van Engelstalige boeken bij: International Books (die later weer doodbloedde). In 2017 ging ik met pensioen. De zaak wordt voortgezet door Heleen Gierveld onder de naam Vonk!

Een hoogtepunt in het verleden was het Windwerkboek (1979, 30.000 ex verkocht). Snel daarna was er alweer een dieptepunt met de uitgave Olieslaaf of eigen baas, een programma voor Nederland om, betaald met aardgasbaten, met duurzame energie zelfstandig en zelfvoorzienend te worden. Hadden we dat programma uitgevoerd dan waren we in 2015 al klaar geweest voor Parijs en had Oost-Groningen geen, of veel minder, aardbevingsschade gekregen. Het is een voorbeeld van wel meer pogingen van mij om een kwestie aan te kaarten die op niets uitliepen. Het was soms veel te vroeg, zoals met mijn eigen boek over klimaatverandering Wat is er mis met weer? van 1982.

Na het jaar 2000 ben ik veel meer dan daarvoor, voor eigen rekening en risico zoals dat heet, de boeken gaan uitgeven die mij persoonlijk interesseerden. Dit resulteerde in de Paradigmaserie. Het was duidelijk dat de mondiale onderwerpen van deze Paradigmaserie slechts een kleine kring geïnteresseerden vonden. Daarom besloot ik op het meer praktische vlak van de permacultuur, bodemverbetering en herstellende landbouw een nieuw fonds op te bouwen. Dat lukt intussen heel goed. Het eerste boek hier was Holzer’s permacultuur.

Het is vooral dit laatste fondsonderdeel dat mijn opvolger Heleen Gierveld voortzet. Maar met boeken als Ware winst gaat ze ook verder op die andere weg. Zo gaat de uitgeverij verder zoals ik hem in 1974 begon.

Nu wijd ik mij aan 4eco, dat sinds 2019 in de lucht is en zich elke dag een beetje uitbreidt. 4eco is volstrekt onafhankelijk en helemaal gratis en zonder reclame en cookies. Ik financier deze website geheel uit eigen zak, zonder enige hulp van buitenaf (op de belangrijke steun van Gertjan Cobelens na dan; en die van Karel Oosting, die de vormgeving doet en alle figuren maakt). Om het minder persoonlijk te maken is de website nu ondergebracht bij de Stichting Ekologie. Zo is, nu ik wat ouder begin te worden, het voortbestaan beter gegarandeerd.

Deze website is een project van
Stichting Ekologie
KvK 41201306
Jan van Arkel (vz.)
Grifthoek 151
3514 JK Utrecht
4eco@janvanarkel.nl