In een interview geeft boer en onderzoeker Meino Smit zijn visie op de toekomst van de landbouw in Nederland. Lees erover in aflevering 44 tot en met 46 van het artikel ‘Ontwrichtend gif – de derde mondiale crisis’ in de rubriek Ontwrichting.
Smit: ‘Het nieuwe landbouwsysteem moet voldoen aan het akkoord van Parijs en zo weinig mogelijk negatieve effecten op de omgeving hebben. … We zullen regionaal moeten produceren en consumeren. … Landbouwgrond moet een beschermde status krijgen. … Natuur en landbouw moeten integreren in een vorm van het gemengde bedrijf nieuwe stijl, maar ook in vormen van agroforestry en voedselbossen. … Alle reststromen van organisch materiaal worden teruggebracht op het land… . We hebben niet minder maar meer boeren nodig.
Er worden al veel nieuwe organisaties opgericht, vooral vanuit de biologische landbouw. … 80 procent van de boeren wil duurzamer wil produceren, maar ze weten niet hoe dat moet en zitten verstrikt in het systeem. In mijn systeem vervalt de noodzaak tot schaalvergroting. Er bestaat geen fosfaat-, stikstof- of mestprobleem. Er zijn veel minder dierziekten.
Voor een systeemverandering moet je niet bij de land- en tuinbouworganisaties zijn of andere brancheverenigingen die de gevestigde orde vertegenwoordigen. … De politiek is nodig. … Mijn advies aan de politiek is: Begin met een helder, langjarig landbouwbeleid. Maak duidelijk in welke stappen je het systeem gaat veranderen. … Ten tweede: Stel randvoorwaarden via het gemeenschappelijke landbouwbeleid van de EU. In de toekomst moeten boeren alleen subsidie krijgen als ze voldoen aan eisen op het gebied van de inrichting van het land en de biodiversiteit.’ Het geld komt als het ware vanzelf beschikbaar uit de besparingen die de ommezwaai oplevert.
Zie over de toekomst van de landbouw ook het tweede artikel van ‘Planten en boeren, met hun drang’ in de rubriek Ecologie.