De Vereniging ‘Meten=Weten’ verzet zich tegen het (overmatig) bestrijdingsmiddelengebruik in de lelieteelt in hun gemeente Westerveld in Zuidwest Drenthe. In het artikel ‘Ontwrichtend gif – de derde mondiale crisis’ in de rubriek Ontwrichting wordt deze ‘zaak van de lelieteelt’ opgevoerd in vijf aktes. De hoofdrolspelers zijn de lelietelers en de burgers. De telers bespuiten hun akkers overdadig met allerlei soorten bestrijdingsmiddelen. Omdat het geen voedsel betreft zijn de normen hierbij veel ruimer. Ook de tuinen van inwoners van de dorpen krijgen geregeld de volle laag. Enkelen laten dit niet zomaar over zich heenkomen en worden actief, eerst als de Stichting Bollenboos, nu als de Vereniging ‘Meten=Weten’, waarvan het ledental naar de duizend loopt. De andere spelers in het drama zijn de overheden, zoals de gemeenten, provincies en waterschappen. Er is de rechterlijke macht. En er zijn de instanties NVWA, Ctgb en RIVM die een rol spelen. Lees er alles over in de afleveringen 35 tot en met 41.
De lelietelers zijn ongetwijfeld trots op hun bedrijf. En ze ‘volgen de regels van de overheid’. Ze verdienen tonnen per jaar. Tegelijk moeten zij hun ogen sluiten voor de gevolgen van hun vele spuiten, want de kans is levensgroot dat zij zelf er als eersten Parkinson van krijgen, of misschien kanker.
De autoriteiten houden controle en inperking hardnekkig tegen. De belangen van de burgers lijken ondergeschikt aan die van de landbouw en de economie. Zie ook leliebollen, Stichting Bollenboos, lelietelers en schimmelbestrijdingsmiddelen.
Meten=Weten neemt monsters die zij in een gespecialiseerd laboratorium tot op het laatste microgram op 600 stoffen laten analyseren. Met die kennis vragen ze om maatregelen en dagen ze de autoriteiten voor de rechter. Na een jarenlange strijd – de aktes van het drama – gloort er nu hóóp dat ze eindelijk resultaat gaan behalen. Via het gevaar dat burgers lopen, lukt het merkwaardig genoeg niet, maar de Habitatrichtlijn voor de rechten van de Natura-2000-gebieden bleek onverbiddelijk. Dat hebben we gezien bij het stikstofoordeel. Maar dan moet je wel eerst meetresultaten verzamelen tot ín de beschermde natuurgebieden. En dat meten is een dure zaak. Toch heeft de vereniging de afgelopen jaren de rol van de overheid op zich genomen en veel metingen gedaan, ook in lijn vanaf de akkerrand tot op steeds grotere afstand van de teelt. In 2019 schrijft Meten=Weten ‘dat bestrijdingsmiddelen inderdaad onze directe leefomgeving binnendringen. … Monsters van grond, gewas, groenten, mest, oppervlaktewater en grondwater hebben we onderzocht.’ Bij de volgende stap vonden ze ‘31 verschillende stoffen in een traject van de rand tot het midden van het Natura-2000-gebied ‘het Dwingelderveld’. Lees hierover in aflevering 39.
De belangrijkste conclusie van hun rapport van januari 2022 luidt dan ook:
‘Er ligt écht een deken van landbouwgif over Nederland. Pesticiden verspreiden zich (veel) verder dan de akker waarop gespoten is.’ Met deze klacht kwam de Raad van State aan zet (zie aflevering 40). Het door de Raad gevraagde advies van een gespecialiseerd jurist loog er niet om, maar daarmee is het geen gelopen zaak. Om te beginnen is de houding van de provincie een enorme barrière. Zonder een uitspraak van de Raad van State legden ze daar een vonnis van de rechtbank van Noord-Nederland gewoon naast zich neer. Dat is de situatie ten tijde van het schrijven van dit artikel. Zie voor meer https://metenweten.nl/
In aflevering 41 wordt tenslotte de casus rond de es van Noord Lhee behandeld. In dit dorp hebben de omwonenden vanaf begin 2021 de spuitbewegingen op de es tot op perceelniveau nauwkeurig bijgehouden en hun meetresultaten naast de ‘officiële’ CBS-cijfers gelegd. Daarbij blijkt dat de hoeveelheid gebruikte pesticiden per hectare hier dramatisch hoog is.
Zie voor wat er in het artikel allemaal nog meer aan de orde komt gif, inhoud van Ontwrichtend gif.