Het natuurlijk kapitaal
Economie om te overleven
Michael J. Greer
Er zijn drie economieën: die van de natuur, van de arbeid en producten, en van het geld. Ze brengen drie vormen van rijkdom voort die niet onderling inwisselbaar zijn. Van elke Euro aan economische waarde is 75 cent afkomstig van het natuurlijk kapitaal (dus van de natuur en niet van arbeid/productie of geld). Economen zijn blind voor onze afhankelijkheid van de natuurlijke wereld. Deze blindheid is van dezelfde soort als die van de Maya’s voordat hun samenleving instortte.
John Michael Greer analyseert waarom de huidige economie faalt. Het werk van E.F. Schumacher (Hou het klein) is daarbij zijn basis. Hij laat zien hoe een economie die zich baseert op het kapitaal van de natuur, onze maatschappij naar een verhouding met onze planeet kan loodsen die werkelijk duurzaam is.
“We hebben zolang in zo’n enorme overvloed geleefd dat menigeen het besef lijkt te zijn verloren dat er grenzen zijn waar we ons niet omheen kunnen bluffen. De afgelopen driehonderd jaar zijn in belangrijke mate voortgestuwd door een leenorgie van nog veel grotere – en in laatste instantie catastrofalere – proporties dan degene die in 2008 begon te imploderen. Het verschil is dat we daarvoor niet van de banken hebben geleend, maar van de voorraden fossiele koolstof die de aarde herbergt, en het grootste deel van die leningen hebben we verkwist. Tegen de tijd dat de incassobureaus van moeder natuur met ons hebben afgerekend, maken we een dikke kans dat ze alles wat we op de pof van de natuur hebben aangeschaft weer hebben teruggevorderd – wat wil zeggen, zo goed als alles wat we de afgelopen drie eeuwen hebben opgebouwd.”