Einde aan de groei

Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit
Richard Heinberg

Begrijpen we de huidige crisis? Hebben de internationale instellingen er wel een oplossing voor? Als je Einde aan de groei leest, begrijp je wat er schort aan de opvattingen van de leidende economen.

De diagnose is diepgaand. De crisis is niet louter financieel. De goedkope olie is op. Prijzen van voedsel en grondstoffen zullen blijven stijgen. Particulieren en staten hebben geprobeerd zich hier uit te lenen, maar nu valt de realiteit niet langer te ontkennen. De wereldeconomie staat voor een keerpunt.
Heinberg beschrijft gedetailleerd waarom groei niet door kán gaan, gegeven de uitputting van grondstoffen, de aantasting van natuur en milieu en de torenhoge schulden. Hij gaat uitvoerig in op peak-oil en grondstoffentekorten, de beperkte mogelijkheden van innovatie en de kwetsbaarheid van het Chinese groei-wonder.

Het boek vertelt ook wat overheden, buurten en individuen kunnen doen om een economie op te zetten die wel binnen het aardse budget blijft. Geïnspireerd door bewegingen als Transition Towns en Urgenda adviseert Heinberg om lokaal het weerstandsvermogen tegen economische schokken te vergroten. We kúnnen bloeien in transitie als we het menselijk welzijn en een duurzame samenleving vooropstellen.

‘…een uitzondelijk en veelzijdig boek, dat de crisis in een nieuw daglicht plaatst en aantoont dat het einde van het groeitijdperk geen dagdroom is maar realiteit.’

Theo Ruijter, Attac

‘Duik in dit boek. Het zit propvol ideeën, informatie en inzicht in de beroerde toestand van onze wereld – een reisgids voor wie het even niet meer weet.’

James Gustave Speth, auteur van The Bridge at the Edge of the World

‘Dit boek moet je lezen om de komende cruciale jaren te begrijpen.’

Bill McKibben, auteur van The End of Nature
inhoudsopgave Einde aan de groei
Inleiding Einde aan de groei
einde aan de groei