Herstellende landbouw

Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui
Mark Shepard

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Hoe verbouwen en consumeren we op een duurzame manier? Niet alleen agrariërs maar in feite iedereen die weleens iets eet, vindt in Herstellende landbouw: agro-ecologievoor boeren, burgers en buitenlui inzichten om te zorgen voor een voedselvoorziening die kan blijven bestaan. De mogelijkheden die Shepard met dit boek creëert zijn zeer divers, voedzaam, robuust, goed voor het leven op aarde en ook nog eens zeer werkbaar.

Mark Shepard, die al 18 jaar herstellende landbouw bedrijft, laat zien hoe we onze voedselvoorziening kunnen omvormen tot een veerkrachtig, duurzaam geheel: door meerjarige gewassen te telen. Die kunnen ons blijven voeden in de toekomst, wanneer er minder hulpbronnen beschikbaar zullen zijn. Het is heel goed mogelijk ons basisvoedsel aan koolhydraten, eiwitten en vetten duurzaam te verbouwen.

Op basis van onderzoek en ruime ervaring geeft Shepard in dit boek heldere instructies hoe je in opeenvolgende fasen bijvoorbeeld via agroforestry kunt toewerken naar een systeem van bosweides. Het vee graast volgens een geplande rotatie tussen allerlei fruit, noten en als je wilt uiteindelijk ook lucratieve paddenstoelen. Een afwisselender bestaan en niet leunen op leningen bij de bank. Door veerkracht in te bouwen in het bedrijf, in de vegetatie en in het dierenbestand.

Agrariërs vinden in dit boek jarenlange, goed doordachte ervaringen met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat je kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Op termijn laten zowel biodiversiteit als inkomstenstroom een stijgende lijn zien.

Herstellende landbouw geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen.

De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi’s en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren liepen te grazen op het rijke weiland. Varkens zochten verderop snuffelend naar gevallen hazelnoot-juweeltjes.”

Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo’n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd. Ze is met onze hulp genezen, hersteld naar een productievere toestand.

voorbeeld van de inhoud
voorbeeld van de inhoud
Filosofie van de eenvoud