Over een @nder soort geld

Helpt economie, milieu en euro
Helen Toxopeus in gesprek met Henk van Arkel

Is een ander soort geld mogelijk, dat tot een eerlijker, effectiever en duurzamer samenleving leidt?
Twee betrokken mensen met een totaal verschillende achtergrond raken in gesprek. Werelden botsen. De één is opgeleid als econoom en heeft net haar baan bij een bank opgezegd. De ander is verantwoordelijk voor de innovatieve handels- en geldsystemen die Social Trade Organisation (STRO) op verschillende plekken in de wereld test.
De oud-bankier twijfelt of er alternatieven bestaan voor het huidige geld. Toch wint haar nieuwsgierigheid het van haar scepsis en ze verdiept zich in het werk van STRO. Haar wordt gevraagd tal van de gevestigde denkbeelden over geld en economie kritisch te overdenken.
Dit boek verrast: speculatie als belangrijkste functie van geld; en hoe ict-innovaties het monopolie van banken veel fundamenteler bedreigen dan Bitcoin doet.

‘Een @nder soort geld’ is een boek voor iedereen, zonder vaktermen en moeilijk gedoe. De vorm van een gesprek maakt het zeer begrijpelijk. Het is geschreven voor wie wil weten hoe het echt zit met de euro, de crisis en wat eraan gedaan kan worden. Het is een volkomen origineel geluid dat stoelt op in de praktijk geteste ideeën. Het geeft een frisse blik op wat geld nu eigenlijk is, hoe het ‘werkt’ in ons voordeel èn in ons nadeel; en waarom een tweede munt (@nder geld) handig is.

Lees ook het actuele vervolg Eigen geld maken: @nder geld. In dit nieuwe boek staat het laatste nieuws over de spectaculaire introductie van lokaal geld in Europa (in Bristol, Catalonië, Voralberg en op Sardinië) en een groeiend aantal plaatsen in Nederland.

In 2014 won STRO met haar software Cyclos4Pro in Las Vegas de E-Pay Software Award van de internationale betaalindustrie en kreeg zij de eerste prijs van $50.000 in de Payment Next Zone van de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ voor armoedebestrijding.

“…meeslepende zoektocht naar een andere wereld en de vraag of een ander soort geld daarvoor een vereiste is.”

Rens van Tilburg, Sustainable Finance Lab

“De positieve effecten van termijn-euro’s zijn: goedkoper werkkapitaal, bredere kredietverlening en minder afhankelijkheid van banken. Met Cyclos 4 als gereedschap.”

Jacob Wijngaard, hoogleraar productiemanagent
fig geldschepping
fig regiogeld
Filosofie van de eenvoud