Terugkeer naar het leven

Oefeningen en rituelen om ons weer te verbinden met het Levensweb
Joanna Macy

Veel mensen voelen zich diep geraakt door de ernstige schade die de natuur en het leven op Aarde wordt toegebracht. Omdat we ons zo machteloos voelen, leidt deze pijn vaak tot schuldgevoelens of ontkenning, met als resultaat dat we onze geest afsluiten.

Joanna Macy doet ons beseffen dat wanneer we onze pijn om de wereld ontkennen of onderdrukken, we ook onze kracht ondermijnen om bij te dragen aan de heling ervan. Vanuit dit elementaire inzicht ontwikkelt zij al sinds de jaren ’70 Het Werk dat weer Verbindt. Voor deze methode heeft zij geput uit de systeemtheorie, diepe ecologie, ecopsychologie en verschillende spirituele tradities. Het Werk dat weer Verbindt helpt de weg voor te bereiden voor de overgang van de industriële groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving, een overgang die ook wel de ‘Grote Ommekeer’ wordt genoemd.

Naast een grondige analyse biedt dit boek een schat aan oefeningen en rituelen, die ons helpen om ons weer als deel van het grotere levensweb te ervaren en om waarden als moed, solidariteit en engagement nieuw leven in te blazen.

In deze geactualiseerde Nederlandse vertaling is een aantal nieuwe oefeningen opgenomen en is gestreefd naar een aanpassing aan de Nederlands-Vlaamse context.

“Dit boek bevat een schat aan adviezen. Het is mij een groot genoegen mijn bewondering voor dit werk hier tot uitdrukking te brengen, en om lezers aan te moedigen het niet alleen te omarmen, maar ook ernaar te handelen, voor het welzijn van alle bewuste wezens en van deze Aarde, die onze enige thuis is.”

zijne heiligheid Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama van Tibet

“Dit werk is een helend werk; het is afkomstig van een helende persoon, een ware priesteres, een vroedvrouw van genade.”

Matthew Fox, Creation Spirituality University (Oakland, Californië)
Voorwoord-Dalai-Lama
voorwoord
Filosofie van de eenvoud