Welvaart zonder groei

Economie voor een eindige planeet
Tim Jackson

In ons najagen van het goede leven vandaag tasten we het fundament van ons welzijn morgen aan.
Steeds nieuwe materiële consumptie is een voorwaarde geworden om ons maatschappelijk te ontplooien. We worden er echter niet gelukkiger van. We verliezen ieder perspectief op een blijvende en gedeelde welvaart.

Professor Tim Jackson stelt de noodzaak van economische groei ter discussie én wat het betekent welvarend te zijn. Hij biedt ons alternatieven om vol aan het leven deel te nemen zonder een beroep te hoeven doen op een onhoudbare accumulatie van materiële dingen. Hij biedt ons een perspectief op een transitie naar een ecologisch geletterde macro-economie, een verzoening van een goed leven met een eindige planeet.

“Een absoluut meesterwerk dat thuis hoort in het rijtje klassiekers als Limits to Growth van Donella en Dennis Meadows en Steady state economics van Herman Daly.”

Arnold Tukker, TNO. NTNU TRondheim

“…de economische crisis is maar een klein probleem als we die vergelijken met, bijvoorbeeld, de energiecrisis, de klimaatcrisis, de voedselcrisis en de bevolkingscrisis waar we in de toekomst mee geconfronteerd worden.”

Esther-Mirjam Sent, Radboud Universiteit Nijmegen

Welvaart zonder groei lokt in officiële kringen denken uit over het ondenkbare. Geen geringe prestatie!”

Herman Daly , KNAW-Heinikenprijs
3 voorwoorden
mythe-van-de-ontkoppeling
Filosofie van de eenvoud