Wat we de laatste veertig jaar te weten zijn gekomen over (de aanstaande) klimaatverandering wordt behandeld in de eerste helft van het artikel ‘Kroniek van een aangekondigde zelfmoord’ in de rubriek Ontwrichting. Ook onze menselijke reactie hierop wordt daar behandeld (in de tweede helft). We hebben die veertig jaar, sinds de basale feiten rond antropogene klimaatverandering bekend zijn geworden, verkwanseld. De stappen die we nemen zijn zo klein dat tegen de tijd dat we onze economie volkomen verduurzaamd hebben, de wereld 2,5 tot 3 graden warmer zal zijn en er al heel veel schade is aangericht. En als gevolg van de traagheid van het milieusysteem staat ons op een veel langere termijn nog meer naars te wachten: ook al stoten we vanaf nu niet één CO2-molecuul meer uit, dan nog zullen er, om eens wat te noemen, de komende eeuwen ijskappen smelten en zal de zeespiegel met een meter of meer stijgen. Zie hierover ook aflevering 4 en 8-11 van het artikel ‘De race van ons leven’ in de rubriek Ontwrichting. Zie ook onder definitie klimaatverandering en verder ontkenning, landbouw en klimaatverandering, acceleratie, klimaat/ecologisch, het wereldvoedselvraagstuk, permacultuur, ijssmelt en uitsterven.
De inhoud van de serie ‘Kroniek van een aangekondigde zelfmoord’ vindt u bij klimaatontwrichting in drie standen. Meer specifieke informatie over de aanpak van het klimaatprobleem vindt u nog onder concrete klimaatactie. Op het persoonlijke vlak komt het aan de orde bij ‘deep adaptation’, en vooral in het artikel ‘Zelf veranderen voor klimaatbeterschap’. Lees ook aflevering 15 en volgende over ‘Wat te doen?’ van de Inleiding bij de website.
Over de rol van de vervuiling van de ‘huid van de oceaan’ en de mogelijke gevolgen daarvan voor het klimaat gaan aflevering 7 tot 9 van het artikel ‘Ontwrichtend gif – de derde mondiale crisis’. Dit aanpakken vergt een bijna totale uitbanning van een breed pakket van chemische producten.
De aanpak van de veengronden als koolstofbron wordt geschetst door Didde in aflevering 10 en volgende van het tweede artikel van ‘Planten en boeren, met hun drang’ in de rubriek Ecologie: door het waterpeil te verhogen en bijvoorbeeld lisdodde te telen.
In het artikel ‘Ecologie en klimaat in het licht van de vierde wet van de thermodynamica’ in de rubriek Ecologie helpt de auteur Alpha Lo ons te begrijpen hoe het zit met deze vierde wet. Hij schrijft: ‘Doordat de niet-evenwicht thermodynamica ons de middelen verschaft om de invloed van water, landgebruik en biodiversiteit op het klimaat te kwantificeren, zal ze zich in de toekomst allicht tot een nuttig instrument voor de klimaatbeweging ontpoppen.’
In het artikel ‘Waterstof, klaterstof?’ in de rubriek Energie beschrijft Gertjan Cobelens de rol van waterstof bij klimaatverandering in aflevering 10.