Het artikel ‘Kroniek van een aangekondigde zelfmoord’ in de rubriek Ontwrichting is gewijd aan de klimaatverandering, maar ook in het begin van het artikel ‘Dit is niet de toekomst die we besteld hebben’ in de rubriek Ethiek gaat het over de definitie van klimaatverandering: Ooit hadden we het over het ‘broeikaseffect’. Toen kwam de term ‘klimaatverandering’ in zwang, wat minder beladen klinkt. Verandering vinden we in het algemeen goed, want stilstand is achteruitgang. Ook duidt ‘verandering’ niet op een richting; het kan ook verandering ten goede zijn. Maar als je het klimaat opvat als een ‘vals beest dat wij jennen door het met stokken te prikken’ is de term klimaatontwrichting eigenlijk passender. De gebruikelijke definitie is ‘het gemiddelde weer van de afgelopen 30 jaar’. Wie dan het klimaat van 1950-1980 vergelijkt met dat van 1980-2010 ziet opmerkelijke verschillen. Dit komt aan de orde in aflevering 14 van het eerste artikel van de serie ‘Kroniek van een aangekondigde zelfmoord’, maar het broeikaseffect is verder thema van alle drie de artikelen waarmee deze serie begint. Zie verder beslist ook de afleveringen 8-11 van het artikel ‘De race van ons leven’ in de rubriek Ontwrichting. Zie ook onder verkwanselde tijd bij de klimaatverandering en verder ontkenning, landbouw en klimaatverandering, acceleratie, klimaat, ecologisch, het wereldvoedselvraagstuk, ijssmelt en uitsterven.

Nieuwere informatie staat onder hoeveel olie is er nog? En in waterstof en klimaatverandering. De vraag of kernenergie een oplossing is voor het broeikaseffect komt aan de orde in aflevering 9 van het artikel ‘Kernenergie in Nederland’ in de rubriek Energie.

Het bovenste deel van dit stuk dateert van enkele jaren geleden. Intussen is er niets veranderd aan de hoge uitstoot van kooldioxide, methaan, stikstofoxide enzovoort. En Trump is weer aan de macht. Nieuwe inzichten geven geen enkele reden voor optimisme, integendeel. Zelfs de ontkenning van wat Monbiot in zijn boek Hitte voor ondenkbaar hield, namelijk dat kooldioxide een broeikasgas is, wordt nu in de politiek verkondigd. Nieuwe aspecten komen we in recente artikelen tegen: bij het klimaateffect van de huid van de oceaan, over de rol van de vierde wet van de thermodynamica bij klimaat en vierde wet, bij klimaatverandering en waterstof en bij klimaatverandering en vruchtbare bodem.