Zie voor olie, oliebronnen, olievelden, olietechnologie, olieproducten, olie-industrie, oliegeschiedenis, olieconcerns en dergelijke het artikel ‘Olie’ in de rubriek Energie. Zie voor het onderscheid in conventionele en onconventionele olie aflevering 13-15 van het artikel ‘Piekolie’ in de rubriek Energie. Een overzicht van het historisch verloop van de olievondsten staat in figuur 1 van aflevering 3 van het artikel ‘Grondstoffen’ in de rubriek Energie. (Daar vindt u ook figuren met de vondsten van ertsen en goud.) Het onderwerp ‘piekolie’ wordt behandeld in de artikelen 5 en 6 van het artikel ‘Piekolie’ in de rubriek Energie. Zie voor de oliefracties die men onderscheid aflevering 2 van het artikel ‘Olie’ in de rubriek Energie.

Is anno 2024 ‘piekolie’ nou een idee dat niet klopte, of is er toch iets aan de hand? En wat zijn de gevolgen? Dat is het thema van het artikel ‘Energie, piekolie en transitie’ in de rubriek Energie. Aan de orde komen onder andere hoe we weten hoeveel olie er nog in de grond zit (en van welke soort)? Welke informatiebronnen zijn betrouwbaar? De resterende voorraad blijkt – bij het huidige verbruik – slechts toereikend voor 25 jaar. En hiermee zijn we er nog niet. We moeten ook kijken naar het begrip ‘uiteindelijk winbare olie’ (‘ultimately recoverable oil’ of URR). De resultaten daarvan staan in de grafiek in aflevering 8. We zien dat de winning van de conventionele olie het toppunt al bereikt heeft en sinds 2005 op een soort plateau is blijven hangen. De technologie om de schalie-olie te winnen bracht respijt, maar we naderen nu ook het eind van deze bescheiden bonanza. De winning van onconventionele olie gaat ons niet uit de brand halen, want die is te duur.

Een specifieke vorm van olie is walvisolie. De honger naar deze olie heeft de stand van alle soorten walvissen drastisch verkleind. Zie daarover walvisvangst.